Jeśli lubisz potrawy o wyrazisty smaku, to najpewniej w twojej kuchni czosnek jest jednym z częstszych gości. Czosnek ma tą wadę, że jego zapach jest odbierany przez wiele osób jako nieprzyjemny. Dowiedz się jak i czym zniwelować zapach czosnku.
Zapach czosnku jest trudno usuwalny, ale możemy spróbować zniwelować jego intensywność. Jak to zrobić? Najprościej, zgodnie z zasadą mówiącą, podobne działa na podobne, sięgnąć po co znajdziemy w kuchni.
Najbardziej rozpowszechnionym „niwelatorem” zapachu czosnku są jabłka. Innym owocem, którym pomaga jest cytryna w postaci soku. Warto sięgnąć także po szpinak, pietruszkę czy bazylię. Słodkim sposobem zmniejszenia intensywności zapachu czosnku z ust są suszone figi i śliwki.
Najnowsze doniesienia naukowców, mówią o tym, że zapach czosnku możemy „zabić” także mlekiem – pod warunkiem, że wypite do „czosnkowego” posiłku mleko będzie tłuste.
Alejakobiet.pl