Strona główna Aktualności Ekspresy do kawy, czyli jaką kawę lubisz pić najbardziej?

Ekspresy do kawy, czyli jaką kawę lubisz pić najbardziej?

przez admin

Każdego dnia tysiące osób na całym świecie rozpoczynają dzień od wypicia filiżanki swego ulubionego naparu – kawy. Na szczęście coraz większą rzadkością w naszym kraju staje się bardzo popularne w poprzedniej epoce parzenie kawy „po polsku”, czyli poprzez wsypanie do szklanki kilku czubatych łyżeczek grubo zmielonych ziaren kawowca i zalanie do pełna wrzątkiem.

Obecnie zamiast tak przygotowanej „siekiery” (to nazwa całkowicie zasłużona, trzeba przyznać!) wolimy raczej napar bardziej aromatyczny, o pełnym bukiecie smakowym i stonowanej mocy, który jest możliwy do uzyskania wyłącznie w dobrej klasy ekspresie ciśnieniowym. Jaki jednak wybrać, aby codzienna filiżanka „małej czarnej” nie przestała nam smakować?
Podstawowa zasada: indywidualizm

Punktem wyjścia przy wyborze ekspresu do kawy jest zawsze nasz prywatny gust. W końcu to my będziemy każdego dnia pić kawę z zakupionego ekspresu, nie polegajmy więc na zdaniu innych i sami wybierzmy coś możliwie najlepiej dopasowanego do siebie i swoich oczekiwań. Warto przy tym pamiętać, że:
  • ciśnieniowe ekspresy do kawy to obecnie najpowszechniejsza grupa ekspresów dostępnych w handlu. Do ich bezdyskusyjnych zalet należy szybkość przygotowania naparu (nawet kilkadziesiąt sekund w przypadku ekspresów wysokociśnieniowych!), a także wyrazisty smak i aromat kawy przygotowanej w takim urządzeniu;
  • ekspresy wysokociśnieniowe (zwykle ciśnienie robocze w nich to około kilkunastu bar) pozwalają przygotować klasyczne włoskie espresso, czyli niewielką kawę o niskiej zawartości kofeiny oraz wyraźnie goryczkowym, silnym smaku. Espresso zawsze powinno posiadać brązową piankę na powierzchni;
  • niskociśnieniowe ekspresy do kawy są bardziej czasochłonne w obsłudze (wymagają do kilku albo nawet kilkunastu minut), a kawa w nich przygotowana ma łatwo rozpoznawalny, jakby spalony smak. Taka kawa zawiera dużą ilość kofeiny!
  • do grupy ekspresów ciśnieniowych zaliczamy też kafetierki albo makinetki – te niewielkie czajniczki pozwalają zaparzyć jedną lub dwie filiżanki kawy o średniej zawartości kofeiny. Warto pamiętać, że do kafetierek przeznaczona jest grubo mielona kawa, a samych makinetek nie myjemy żadnymi detergentami, a jedynie płuczemy po przyrządzeniu naparu;
  • dużą popularnością cieszą się od niedawna automatyczne ekspresy do kawy. Cały proces zaparzania kawy jest w pełni automatyczny, a jedyna aktywność najczęściej ogranicza się do wybrania rodzaju naparu, który chcemy przygotować. Ciekawy wybór tego rodzaju ekspresów posiada np. firma DeLonghi: http://www.delonghi.com/pl-pl
  • ekspresy kapsułkowe to kolejny typ ekspresu ciśnieniowego, w którym ingerencja człowieka w proces parzenia została ograniczona wyłącznie do niezbędnego minimum. Kapsułkowe ekspresy do kawy wymagają zrobienia sporego zapasu kapsułek – tym większego, im częściej raczymy się kawą, co oznacza, że niestety nie jest to opcja najtańsza, jednak na pewno jedna z bardziej efektywnych czasowo.
Zdrowy napój?
Kawa, jak wszystkie inne produkty spożywcze, może w nadmiarze zaszkodzić nawet najzdrowszemu człowiekowi. Z tego względu zaleca się spożywanie raczej rozsądnych ilości tego egzotycznego naparu, ponieważ oprócz wspomagania koncentracji i właściwości pobudzających wypłukuje również magnez z organizmu, co na dłuższą metę może się okazać uciążliwe. Pijmy więc kawę w miarę potrzeby, zaparzając ją w naszych wymarzonych ekspresach i od czasu do czasu pomyślmy o wszystkich tych dzielnych podróżnikach, którym tę możliwość zawdzięczamy. Bez kawy, przywiezionej przez nich wieki temu na Stary Kontynent, europejska cywilizacja bez dwóch zdań nie byłaby taka sama…
Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej