Dla dużej części świata stanowi podstawę codziennego menu, ma wiele
odmian – w Polsce najlepiej jest znany biały, parboiled oraz brązowy.
Jednak ryż, bo on jest bohaterem tego artykułu, to roślina, która ma
kilka innych, mniej u nas znanych odmian. Poznajcie mniej znane rodzaje
ryżu.
Wszystkie rodzaju ryżu dostarczają organizmowi sporej
ilości węglowodanów złożonych, czyli takich, które dostarczają
organizmowi. Ryż to także skarbnica mikroelementów i witamin- warto
pamiętać o zawartości magnezu, potasu, cynku, żelaza oraz witamin z
grupy B oraz witaminę E.
Składniki te wspomagają działanie układu
nerwowego (pamięć, koncentracja), krążenia (ciśnienie krwi), zwiększają
także odporność i chronią przed wolnymi rodnikami, czyli są
antyoksydantami (witamina E).
Dla tych co starają się zdrowo
odżywiać cennym składnikiem ryżu jest również błonnik, a tych co są na
diecie bezglutenowej mogą ziarenka ryżu uwzględnić w swoim jadłospisie –
ryż nie zawiera glutenu.
Największymi producentami ryżu są kraje
azjatyckie (głownie Chiny, Japonia, Indie, Tajlandia) oraz europejskie
Włochy. I od tego kraju zaczniemy przegląd mniej znanych odmian ryżu.
Ryż vialone i ryż arborio
Są
to rodzaje rodem z Włoch. Charakteryzuje się kremową konsystencją,
której nabiera dzięki temu, że po ugotowanie jest w porównaniu do innych
odmian bardziej wilgotny. Jest wykorzystany do risotta, paelli, a spoza
kuchni śródziemnomorskiej do naszych gołąbków.
Ryż Karolina
Rodowód
tego długoziarnistego rodzaju ryżu jest indyjski – charakteryzuje się
delikatnym smakiem. Łatwo gotuje się na sypko. Ma zastosowanie w
sałatkach, daniach rybnych i mięsnych.
Ryż jaśminowy
Ryż
jaśminowy jest także odmianą długoziarnistą pochodzącą z Tajlandii –
jest składnikiem kuchni tajskiej. Charakteryzuje go jaśminowy aromat –
nadaje się do dań mięsnych, warzywnych oraz takich, w których
dominującym smakiem jest słodki.
Wśród azjatyckich odmian ryżu
warto zwrócić uwagę na owalny ryż krótkoziarnisty – jego ziarenka są
niemal okrągłe. Po ugotowania ten ryż jest bardzo miękki, a ziarenka są
sklejone – z tego względu ryż ten jest wykorzystywany do przyrządzania
sushi czy dań z nadzieniem ryżowym.
Alejakobiet.pl