1,2K
W Sylwestra świętujemy odejście starego roku, a hucznie witamy początek nowego. W Polsce tradycje uroczystego obchodzenia sylwestra sięgają czasów szlacheckich, kiedy to organizowano wystawne przyjęcia. Dziś sylwestrowe menu charakteryzuje się prostotą i krótkim czasem przygotowania zawartych w nim dań.
My proponujemy mięsno-owocową sałatkę z owocami granatu, pomarańczami oraz mięsem drobiowym. Sałatka jest orzeźwiająca w smaku i pobudzająca do zabawy.
Składniki dla 6 osób:
- 500g piersi kurczaka,
- 3 pomarańcze
- 250g liści szpinaku lub sałaty
- 1 owoc granatu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy na kawałeczki, podsmażamy na małej ilości oleju (około 3, 4 minuty z każdej strony). Odsączamy resztkę oleju, mięso przekładamy na suchą deskę do krojenia lub ręcznik papierowy.
Do miseczki wyciskamy sok z jednej pomarańczy, pozostałe 2 kroimy na plastry lub kawałki. Sałatę lub szpinak rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy pestki owocu granatu (najłatwiej pestki granatu wydostać z miąższu energicznie obstukując od zewnętrznej strony przekrojony na pół owoc łyżką). Mieszamy, dodajemy kurczaka, ponownie mieszamy.
Smak tej sałatki można dodatkowo wzbogacić serem typu greckiego, kozim oraz pokruszonymi orzechami włoskimi.
Alejakobiet.pl