Kto nie lubi pizzy? Jeśli są takie osoby to jest ich zdecydowana mniejszość. Popularność tej potrawy jest związana z tym, że daje ona ogromne możliwości dopasowania do własnych preferencji smakowych zarówno jeśli chodzi o to co znajdzie się bezpośrednio na cieście jak i sosy. Domowy sos do pizzy jest dziecinnie prosty do przyrządzenia – my proponujemy 3 przepisy: na sos czosnkowo-ziołowy, majonezowy oraz najostrzejszy paprykowy.
Majonezowy sos do pizzy – przepis
- Pół szklanki majonezu
- 1/4 ketchupu o łagodnym smaku
- sok z cytryny
- słodka mielona papryka
- sól, pieprz do smaku
Składniki wymieszać, doprawić papryką, solą oraz pieprzem
Czosnkowo-ziołowy sos do pizzy – przepis
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
- 1/2 szklanki majonezu
- łyżka natki pietruszki
- łyżka bazylii
- łyżka oregano
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Natkę pietruszki oraz czosnek posiekać bardzo drobno. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać natkę, czosnek, doprawić pieprzem i solą.
Paprykowy sos do pizzy
- czerwona papryka
- 4 ząbki czosnku
- pasta sambal – 2 łyżki (uwaga: głównym składnikiem pasty są papryczki chili, a więc jest bardzo ostra – dla odważnych mogą być 3 lub 4 łyżki)
- koncentrat pomidorowy – 100ml
- olej do smażenia
- sól, pieprz, cukier do smaku
Drobno pokrojoną paprykę podsmażamy, dodajemy posiekany czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Dusimy około 15 – 20 minut. Blendujemy, łączymy z pastą sambal, doprawiamy, solą, pieprzem oraz cukrem.
Alejakobiet.pl