Strona główna Aktualności Jak zwalczyć przesilenie wiosenne za pomocą diety?

Jak zwalczyć przesilenie wiosenne za pomocą diety?

przez admin

Czekamy na nią miesiącami, ale gdy już przyjdzie, miewamy złe samopoczucie,
zmiany nastroju i nasilenie objawów chorobowych. Jak zwalczyć
przesilenie wiosenne za pomocą diety?

Pogorszenie nastroju wraz z
nastaniem wiosny jest spowodowane wahaniami warunków atmosferycznych;
zmianami ciśnienia i nasłonecznienia. Szczególnie wrażliwe są osoby,
które mają tendencje do stanów depresyjnych oraz meteoropaci.

W
tym czasie bardzo ważne jest, aby z troską zadbać o swoją dietę. Dzięki
temu zminimalizujemy objawy przesilenia wiosennego, ale również
zregenerujemy i oczyścimy organizm po zimie. Ponadto poprawimy
funkcjonowanie układu odpornościowego, co jest niezwykle ważne w tym
czasie, gdy jesteśmy narażeni na różnego rodzaju infekcje i
przeziębienia.

Jak się żywić wiosną?

Wiosna
sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn nagromadzonych zimą, dlatego
warto zadbać o to, aby w naszej kuchni nie zabrakło w tym czasie warzyw i
owoców oraz kiełków. Błonnik w nich zawarto czyści jelita i przyspieszy
ich pracę, co poskutkuje redukcją masy ciała. Szczególnie cenne są
warzywa czerwone i pomarańczowe oraz ciemnozielone, ze względu na
obecność karotenoidów, które mają właściwości przeciwutleniające i
wpływają na piękne zabarwienie skóry.

Przysmaki wskazane w wiosennym menu

  • Produkty
    bogate w kwasy omega 3

Dostarczymy ich organizmowi spożywając tłuste
ryby (makrela, śledź, łosoś, halibut), owoce morza oraz wodorosty, np. w 
postaci sałatek, czy sushi. Związki te mają udowodnione działanie w
aspekcie poprawy odporności oraz zwalczania stanów zapalnych i wpływu na
nastrój.

  • Produkty bogate w witaminy z grupy B

Spożyjemy je wraz
z kaszami gruboziarnistymi, ryżem brązowym, pieczywem razowym, czy
warzywami strączkowymi. Witaminy z grupy B oddziałują na układ nerwowy
oraz metabolizm związków pokarmowych. Poza nimi wymienione produkty
dostarczą magnezu, żelaza i cynku.

  • Miód

Olejki w nim zawarte
chronią przed infekcjami oraz stanami zapalnymi. Doskonale komponuje się
z herbatą, kaszą jaglaną, czy pieczonymi jabłkami.

  • Na wiosennym
    stole nie może również zabraknąć orzechów i nasion, które są bombą
    składników odżywczych i pokarmowych, jak nienasycone kwasy tłuszczowe,
    magnez, cynk, witamina E.

Pamiętajmy również, że doskonałym
uzupełnieniem zbilansowanej diety jest aktywność fizyczna, np. jazda na
rowerem po lesie, joga na łące, czy jogging po parku. Ruch na świeżym
powietrzu, choćby krótki, ale regularny spowoduje wydzielanie hormonów
szczęścia w mózgu, dzięki czemu wiosenne przesilenie stanie się jedynie
czystą teorią.

Alejakobiet.pl / Justyna Jessa, dietetyk

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej