1,3K
Trudno sobie wyobrazić Wielkanoc bez kilku elementów, wśród których oprócz tych duchowych dominują te związane z kulinariami – żurkiem, jajkami pod wieloma postaciami, babkami, czy białą kiełbasą. Ta ostatnia choć dostępna przez cały rok swój szczyt popularności przeżywa właśnie na Wielkanoc. My prezentujemy przepis na pieczoną białą kiełbasę z piwem, miodem oraz ziołami.
Pieczona biała kiełbasa z piwem, miodem oraz ziołami – przepis
Składniki na 4 porcje – czas wykonania 15 minut; czas pieczenia 60 minut.
- 8 białych kiełbasek (surowych)
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki portera (ciemnego piwa)
- łyżka miodu
- 1/2 cebuli
- 4 łyżki oleju
- łyżka tymianku
- 1/2 łyżki majeranku
Wykonanie:
- Czosnek obieramy i drobno siekamy.
- Piwo mieszamy z miodem oraz olejem. Dodajemy 1/2 posiekanego czosnku oraz majeranek i tymianek.
- Kiełbaski płuczemy i osuszamy. Do naczynia żaroodpornego wlewamy piwo z dodatkami, układamy kiełbaski obtaczamy w sosie.
- Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Pieczemy około 60 minut. 20 minut przed końcem pieczenia posypujemy kiełbaski pozostałym czosnkiem oraz cebulą pokrojoną w piórka.
Alejakobiet.pl