782
Przebojowy szef kuchni David Rocco powraca na antenę Nat Geo People, by tym razem odkryć wraz z widzami Neapol – miasto o bogatej kulturze i wiekowych tradycjach kulinarnych. Razem z lokalnymi mieszkańcami przemierzy metropolię oraz okolice wzdłuż i wszerz, pokazując jej magię, niesamowitą atmosferę i przepyszną kuchnię.
Utalentowany kucharz i autor książek kucharskich David Rocco przybywa do Neapolu. To jedno z najstarszych zamieszkałych miast, prawdziwa mekka miłośników jedzenia i podróży. Znany z nieprzeciętnej muzyki, muzeów i sztuki, Neapol jest również miejscem, w którym narodziły się tak słynne przysmaki, jak pizza i espresso, co sprawia, że jest to idealna lokalizacja dla Davida do jego kulinarnych eksploracji. Tytułowy bohater odkrywa ukryte skarby miasta, przemierzając również otaczające je tereny i wyspy, jak Capri, Ischia, Procida czy Penisola Sorrentina. Dzięki Davidowi poznamy dumnych i pełnych pasji Neapolitańczyków, a także zobaczymy prawdziwe oblicze miasta – pełne kolorów, tryskające energią i tętniące życiem.
David, razem ze swoimi włoskimi przyjaciółmi oraz z przyjaciółmi ich przyjaciół przygotuje prawdziwie włoskie potrawy, pokazując, jak łączyć smaki, aby otrzymać dania, którym nikt się nie oprze. Jest otoczony ludźmi, którzy czerpią radość z życia i przywiązują wielką wagę do jedzenia. Tu wielogodzinne ucztowanie w gronie rodziny i najbliższych znajomych to oczywistość.
„Dolce Vita według Davida Rocco 6: Neapol” – premiery w poniedziałki od 1 maja od godz. 20:00 i 20:30 na kanale Nat Geo People.
Opisy odcinków:
Odcinek 1. „Wiosna w Ischii” – premiera w poniedziałek 1 maja o godz. 20:00.
Jak Włosi świętują Wielkanoc? David wybiera się z Neapolu na pobliską wyspę Ischia, by na własne oczy zobaczyc i przeżyć Święta Wielkanocne w tradycyjnym wykonaniu, które na specjalnej ulicznej procesji celebruje się tutaj od ponad 400 lat. Po procesji pojawi się na uroczystym wielkanocnym posiłku u swoich włoskich przyjaciół. Dania przygotują oczywiście wspólnie. W menu będą m.in. pasta al forno, jagnięcina czy la pastiera. Jakie jeszcze atrakcje czekają na Davida? Jakie tradycyjne potrawy przygotuje?
Odcinek 2. „O pizza mia!” – premiera w poniedziałek 1 maja o godz. 20:30.
Będąc w Neapolu nie można się obejść bez spróbowania prawdziwie włoskiej pizzy. W tym celu David Rocco odwiedza Gino Sorbillo, którego rodzinna pizzeria, działająca od pokoleń, obrosła już w legendę. Razem z gospodarzami przygotuje pizzę w tradycyjny sposób, z użyciem najlepszych składników. David wybierze się również do pizzerii De’Figliole, od pokoleń prowadzonej przez kobiecą część rodziny.
Odcinek 3. „Uliczne smaki Neapolu” – premiera w poniedziałek 8 maja o godz. 20:00.
David wraz z lokalnym blogerem Egidio Cerrone przemierzają ulice Neapolu, odwiedzając lokalne knajpki oferujące jedyne w swoim rodzaju przekąski i dania typu street food. Wybierają się również na piknik i wspólnie przygotowują przysmaki, czerpiąc z inspiracji neapolitańskiej „kuchni ulicznej”. Kolejnego dnia wybiorą się na nabrzeże, by pływając łódką, zażyć relaksu i oczywiście smakować delicje włoskiej kuchni.
Alejakobiet.pl