Soczewica to jedna z tych roślin, które są niedoceniane, ale gdy już spróbujemy ją wykorzystać w przygotowywanych potrawach to zdobywa nasze uznanie. Warto ją zacząć stosować nie tylko ze względu na niską cenę, ale przede wszystkim ze względu na jej właściwości – dużą zawartość białka, które daje poczucie sytości oraz obecność w jej składzie mikroelementów i witamin regulujących różne procesy życiowe organizmu.
Ta roślina strączkowa to skarbnica witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6 oraz B9, czyli kwasu foliowego rekomendowanego kobietom w ciąży), oraz mikroelementów: potasu, magnezu, żelaza, fosforu, cynku, oraz manganu. W składzie soczewicy znajdziemy także sporo błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego oraz zapobiega zaparciom.
Najłatwiejsza w obróbce jest soczewica zielona, którą bardzo trudno jest rozgotować. Wyróżnia ją także neutralny i łagodny smak – dodając odpowiednie przyprawy możemy ją przygotować „pod siebie” lub np. zgodnie z preferencjami naszych gości.
Sycąca zupa-krem z zielonej soczewicy, pomidorów oraz marchewki – przepis. Czas przygotowania 35-40 minut.
Składniki na 4 porcje:
- Soczewica zielona – 100g
- Pomidory – 1 kilogram
- Cebula – 2 średnie sztuki
- Marchew – 400g
- Oliwa z oliwek – 3 łyżki
- Do smaku: sproszkowana papryczka chilli, zioła prowansalskie
- Dla ozdoby: listki mięty
Przygotowanie:
Soczewicę wraz z drobno pokrojoną marchewką wrzucamy do wrzątku (1,5 l).
Na patelni szklimy posiekane cebule, dodajemy pokrojonego pomidora. Wrzucamy do gotującej się soczewicy i marchewki – gotujemy około 30 minut. Pilnujemy, aby nie wyparowała cała woda – jeśli tak się stało należy dodać odpowiednią ilość ciepłej przegotowanej wody. Doprawiamy.
Całość blendujemy do uzyskania konsystencji kremu. Dekorujemy listkami mięty.
Polecamy podawać z pełnoziarnistym pieczywem
Alejakobiet.pl