Strona główna Aktualności Zupa z zielonego groszku z ziemniakami i migdałami

Zupa z zielonego groszku z ziemniakami i migdałami

przez admin

Zupa wiosną to wiele zalet – pożywność, lekkość i przede wszystkim smak. Smak soczewicy, pomidorów oraz marchewki, które nasycą na długo. W zupie, na którą przepis znajdziecie poniżej najważniejsze jest jednak inne warzywo o kolorze wiosny – groszek zielony. Do tego zdrowe migdały oraz  ziemniaki, które uzupełnią potas, który tracimy wraz z potem. W sam raz na ciepłe dni, tym bardziej że tej zupy nie trzeba podawać na gorąco!

Zupa krem z zielonego groszku, ziemniaków i migdałów – przepis

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 6 dużych ziemniaków
  • 120 g migdałów
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1  czubata łyżka masła lub 2 łyżki oleju
  • do smaku sól i pieprz


Przygotowanie

Pokrojone w drobną kostkę ziemniaki gotujemy przez 15 minut (od momentu zagotowania wody). Dodajemy groszek oraz pokrojony czosnek. Po około 8-10 minutach dodajemy drobniutko posiekane migdały. Gotujemy kolejne 2,3 minuty. Dodajemy masło lub olej i blendujemy. Doprawiamy do smaku.

Zapraszamy też do poznania sekretu dobrej zupy!

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej