Zupa wiosną to wiele zalet – pożywność, lekkość i przede wszystkim smak. Smak soczewicy, pomidorów oraz marchewki, które nasycą na długo. W zupie, na którą przepis znajdziecie poniżej najważniejsze jest jednak inne warzywo o kolorze wiosny – groszek zielony. Do tego zdrowe migdały oraz ziemniaki, które uzupełnią potas, który tracimy wraz z potem. W sam raz na ciepłe dni, tym bardziej że tej zupy nie trzeba podawać na gorąco!
Zupa krem z zielonego groszku, ziemniaków i migdałów – przepis
Składniki na 4 porcje:
- 300 g zielonego groszku (może być mrożony)
- 6 dużych ziemniaków
- 120 g migdałów
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka masła lub 2 łyżki oleju
- do smaku sól i pieprz
Przygotowanie
Pokrojone w drobną kostkę ziemniaki gotujemy przez 15 minut (od momentu zagotowania wody). Dodajemy groszek oraz pokrojony czosnek. Po około 8-10 minutach dodajemy drobniutko posiekane migdały. Gotujemy kolejne 2,3 minuty. Dodajemy masło lub olej i blendujemy. Doprawiamy do smaku.
Zapraszamy też do poznania sekretu dobrej zupy!
Alejakobiet.pl