Jak jest najważniejsza umiejętność w obszernej sztuce gotowania? Kluczowe jest odpowiednie przyprawianie przygotowywanych potraw – odpowiednie przyprawy wydobędą to, co najlepsze w głównych składnikach dania, a nawet stworzą nowy, oryginalny smak. Sprawdź jakie przyprawy najlepiej stosować do różnych rodzajów mięs, a jakie do smażonych lub gotowanych warzyw.
Czym przyprawiać mięso drobiowe?
Najprostsze do doprawienia są dania z drobiu. Drobiowe przysmaki najlepiej komponują się z oregano i rozmarynem. Jeśli zależy Ci na wyrazistym smaku postaw na czosnek. Koperek oraz natkę pietruszki możemy dodać na już gotowe dania, jak również do przygotowanego sosu.
Czym przyprawiać wieprzowinę?
Wieprzowina wymaga więcej wprawy jeśli chodzi o jej obróbkę termiczną niż drób. Natomiast jeśli chodzi o przyprawy to dwoma podstawowymi są sól i pieprz. Jeśli Twoim celem jest wyrazisty smak potrawy użyj curry, można również dodać miętę oraz kolendrę.
Jakie przyprawy do wołowiny?
Mięso wołowe choć trudne w obróbce (sam stek wołowy ma kilka stopni wysmażenia) to odpowiednio doprawione jest prawdziwym rarytasem.
Mięso wołowe smakuje wybornie w towarzystwie kolendry, pietruszki, szałwii, estragonu czy rozmarynu. Dobry stek wołowy będzie przyprawiony grubo mielonym pieprzem (czarnym lub czerwonym) oraz jałowcem. Potrawy z wołowiny komponują się także z anyżem, goździkami, a nawet cynamonem.
Jak przyprawiać smażone warzywa i warzywa gotowane na parze?
Smażone warzywa przypraw sproszkowaną papryką chili lub pieprzem cayenne. Możesz też dodać kurkumę, curry lub zioła prowansalskie.
Gotując warzywa na parze nie posypuj ich ziołami już po ugotowaniu – lepiej wrzucić je do gotującej się wody – wtedy smak i aromat przeniknie warzywa od środka i będzie bardziej wyrazisty. Pamiętaj jednak o tym, aby dodać do wody trochę więcej ziół niż w przypadku bezpośredniego przyprawiania.
Alejakobiet.pl