Od wielu lat pokutuje przeświadczenie, że w przechowywaniu żywności ważna jest tylko sprawność lodówki. Oczywiście, to urządzenie ma kluczowe znaczenie, podobnie jak jakość kupowanych produktów. Niemniej jednak duży wpływ na świeżość żywności mają także popularne pojemniki. O ile jeszcze kilka lat temu większość dań wkładano do lodówki wraz z garnkami lub patelniami, o tyle dziś nikt nie wyobraża sobie nie przełożenia ich do pojemnika. Warto więc na ich wybór poświęcić nieco więcej czasu.
Pojemniki z tworzywa sztucznego
Zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj pojemników dostępnych na rynku. Decyduje o tym niska cena oraz możliwość wykorzystania ich także do mrożenia. W marketach zestaw kilku pojemników o różnej pojemności można kupić już za ok. 20 zł. Niestety, nie wszystkie z tych znajdujących się w sprzedaży powinny być stosowane do przechowywania żywności. Jak znaleźć ten odpowiedni? Powinien być on oznaczony ikonką widelca i kieliszka na opakowaniu. Najbezpieczniejsze będą pojemniki z cyframi 1, 2, 4 i 5. Dlaczego? Oznaczenia te to rodzaj tworzywa. Wskazane wyżej są w pełni bezpieczne dla zdrowia i nie wydzielają rakotwórczych substancji.
Pojemniki szklane
Pojemniki szklane, np. ze szkła hartowanego, w ciągu ostatnich kilku lat zdobyły dużą rzeszę fanów. Powodem jest przede wszystkim trwałość. W porównaniu z pojemnikami z tworzywa sztucznego znacznie dłużej można je użytkować. Jakie są ich zalety? Bez problemu mogą być stosowane do przechowywania zarówno dań ciepłych, jak i zimnych oraz warzyw i owoców. Dodatkowo szkło nie farbuje i nie przejmuje zapachów, przez co przetrzymywane w takim pojemniku jedzenie nie zmienia swojego smaku i aromatu. Za kupowaniem pojemników szklanych przemawia także to, że są wykonane z naturalnego materiału, co sprawia, że są bezpieczne dla środowiska i ekologiczne. Szkło stanowi też barierę dla różnego rodzaju bakterii, np. tych gnilnych. Czy takie pojemniki są drogie? Przykładowo, w sklepie ZasmakujRadości za pojemnik o pojemności 1,4 l trzeba zapłacić 30 zł. Biorąc pod uwagę odporność na zniszczenia i możliwość użytkowania latami nie jest to dużo.
Pojemniki metalowe
Pojemniki metalowe idealnie sprawdzają się do przechowywania sypkich produktów – mąki, bułki tartej, cukru, herbaty, kawy, różnego rodzaju kasz czy ryż. Bardzo często mają one charakter ozdobny i mogą być wystawione jako dekoracja na półkach lub blatach. Niestety, kompletnie nie nadają się do trzymania mięsa lub nabiału, a już zwłaszcza produktów kwaśnych. Powodem jest wchodzenie w reakcję z metalem. W jej czasie mogą wytworzyć się związki, które będą niebezpieczne dla zdrowia. Oprócz produktów sypkich w metalowych pojemnikach można przetrzymywać także pieczywo.