Systematyczne uzupełnianie diety o produkty, które są źródłem karotenoidów, korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu i pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Może także przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wybranych chorób na przykład miażdżycy, a nawet niektórych rodzajów nowotworów. Czym są karotenoidy, gdzie ich szukać i dlaczego warto je uwzględnić w codziennej diecie?
Karotenoidy to substancje, które między innymi nadają roślinom barwę od żółtej do czerwonej. Naukowy zidentyfikowali ponad 600 karotenoidów – najbardziej znane z nich to:
- beta-karoten,
- likopen
- luteina,
- beta-kryptoksantyna,
- zeaksantyna,
Posiadają one wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, a przede wszystkim działanie przeciwrodnikowe – antyoksydacyjne. Walcząc z wolnymi rodnikami chronią organizm przed wieloma chorobami ( w tym chorobami przewlekłymi)
Jakie są źródła karotenoidów?
Najważniejsze źródła karotenoidów przede wszystkim warzywa i owoców – bardzo dobrym źródłem karotenoidów są: jarmuż, szpinak, czerwona papryka, pomidory i marchew, a także niektóre soki
Jaki wpływ karotenoidy mają na zdrowie?
Regularne uzupełnianie diety o produkty, które są źródłem karotenoidów – przede wszystkim warzywa i owoce – zmniejsza ryzyko wystąpienia m.in. niektórych nowotworów oraz miażdżycy. Luteina i zeaksantyna są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania siatkówki oka i mają znaczenie w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej (AMD), choroby będącej częstą przyczyną utraty wzroku u osób starszych.
Piękna i zdrowa cera przez cały rok
Chcąc zadbać o zdrowie, warto spożywać na przykład marchew, jarmuż, czerwoną paprykę, a także soki marchwiowe. Produkty te są bowiem bogatym źródłem beta-karotenu (prowitaminy A), który bardzo dobrze wpływa na koloryt skóry, pomagając zachować również jej zdrowy i młody wygląd. Wspiera on także właściwe funkcjonowanie błon śluzowych oraz narząd wzroku. Pomaga w prawidłowej pracy układu odpornościowego, jak też przyczynia się do utrzymania właściwego metabolizmu żelaza. – Warto wiedzieć, że jedna szklanka (ok. 200 ml) soku marchwiowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A, która powstaje z beta-karotenu – podkreśla dr hab. Dariusz Włodarek ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Moc likopenu
Produktem bogatym w cenny karetonoid – likopen – są pomidory i przetwory z nich powstałe (np. ketchupy i soki, ale w tych produktach warto sprawdzać zawartość dodanego cukru).
Likopen to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Jak potwierdzają badania, jego wysokie spożycie może wpływać zapobiegawczo na ryzyko zachorowania m.in. na raka szyjki macicy i prostaty. Co ciekawe pod wpływem obróbki termicznej zwiększa się jego przyswajalność.
Beta-kryptoksantyna
Produktem zawierającym wiele wartościowych składników, na przykład witaminę C czy foliany jest sok pomarańczowy. To też bardzo dobre źródło beta-kryptoksantyny, która należy do grupy karotenoidów i również ma działanie antyoksydacyjne. Chroni przed skutkami stresu oksydacyjnego, a także ma znaczenie dla prawidłowej komunikacji międzykomórkowej.
Karotenoidy korzystanie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dlatego codzienna dieta bogata warzywa, owoce, może w realnie polepszyć stan zdrowia.
Alejakobiet.pl