Zielone jest w modzie i nie chodzi wcale o kolor odzieży, lecz o to co ląduje na naszych talerzach. Przepisów na sałatki jest mnóstwo – można ja komponować praktycznie bez ograniczeń i dostosowywać do własnych preferencji. Dla niektórych wadą sałatek jest to, że są mało sycące – ale i temu można zaradzić umieszczając wśród składników źródła sycącego białka np. kurczaka i jajka. Nasza receptura ma wszystko, aby sałatka była i zielona i sycąca – poznacie przepis na zieloną sałatkę z kurczakiem i jajkiem oraz pomidorkami koktajlowymi.
Zielona sałatka z kurczakiem, jajkiem i pomidorkami koktajlowymi – przepis
Składniki na 3 duże lub 4 mniejsze porcje:
- pierś z kurczaka – 400g
- jajka – 6 sztuk
- pomarańcze – 2 małe sztuki
- pomidorki koktajlowe – 10 sztuk
- różne rodzaje sałat (może być także rukola i świeży szpinak)- 200g
- jogurt naturalny – 100 g
- miód – 2 łyżki
- olej – 3 łyżki
- musztarda – 3 łyżki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Z pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać z miodem, musztardą oraz jogurtem Doprawić solą i pieprzem.
2. Mięso kurczaka pokroić w kostkę lub w paski. Usmażyć na rozgrzanym oleju (po około 3 minuty z każdej strony).
Sałaty umyć i osuszyć. Porwać na mniejsze kawałki.
Jaja ugotować na twardo (8-9 minut od zagotowania się wody).
Pomidorki pokroić na polówki.
Sałaty położyć na talerzu, polać sosem, wymieszać. Na wierzchu połóżyć kurczaka, jajka oraz pomidorki.
Alejakobiet.pl