Woń świeżo zmielonej kawy to jeden najpiękniejszych zapachów, który może obudzić zapalonego kawosza. Kilka łyków mocnego espresso to włoski sposób na pobudkę przed ciężkim dniem, a bogate w smak, mleczne latte pozwoli zrelaksować się po południu w gronie najbliższych. Żeby wypić ulubioną kawę, nie musisz wcale wychodzić do kawiarni. Wyposaż się w odpowiedni sprzęt i we własnej kuchni poczuj się jak profesjonalny barista. Podpowiadamy, o czym nie możesz zapomnieć urządzając swoją małą, domową kawiarnię.
Jaki ekspres wybrać?
Dla nieco bardziej zaawansowanych użytkowników polecamy ekspresy kolbowe. Spośród sprzętów dostępnych na sklepowych półkach jest są one najbardziej podobne do espresso machine. W ekspresie kolbowym przygotujesz espresso, na podstawie którego będziesz w stanie przygotować zarówno czarną americanę, jak i kremowe cappuccino. Jeśli zdecydujesz się na ekspres kolbowy pamiętaj, by wyposażyć się również w środek do czyszczenia ekspresu, który przedłuży prawidłowe funkcjonowanie urządzenia.
Zamiast małego, intensywnego espresso wybierasz raczej długą, bogatą w smak kawę parzoną w na sposób amerykański? W takim razie idealnym urządzeniem do przeprowadzenia rytuału przyrządzania kawy będzie dla Ciebie ekspres przelewowy. W odróżnieniu od opisanych już modeli, ekspres przelewowy parzy ziarno kawy przez kilka minut. Dzięki temu napar zawiera więcej kofeiny i pozwala wydobyć zawarte w nasionach aromaty orzechów, czekolady, kwaśnych owoców oraz innych.
Rozwiązaniem dla osób, które preferują kawę urozmaiconą w dodatki smakowe, są ekspresy kapsułkowe. Z ich pomocą przygotujesz dyniowe latte, karmelowe cappuccino czy nawet klasyczną, czarną kawę. Potrzebujesz do tego jedynie kapsułki, którą następnie umieszczasz w ekspresie i naciskasz przycisk.
Alejakobiet.pl