Quiche (czytane jako kisz) to znakomita propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny.
Stałymi składnikami przepisu na quiche są te niezbędne do przygotowania kruchego ciasta, reszta składników jest kwestia indywidualną – zazwyczaj są to różne warzywa, wędliny oraz sery. Poznajcie przepis na pyszny quiche z porem, szynką oraz serem.
Przepis na quiche z porem, szynką oraz serem
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- jajko
- 1/3 łyżeczki soli
- tłuszcz (do wysmarowania formy)
Składniki na farsz:
- dowolna szynka 150 g
- 100 g sera żółtego (drobno startego)
- 1,5 pora
- 2 jajka
- 180 ml śmietany 30%
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Przygotowanie
1. Mąkę przesiać do miski.
2. Dodać zimne masło, pokroić je nożem, dołożyć jajko, sól.
3. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny.
4. Ciasto rozwałkować na placek i wyłożyć nim formę (spód i boki -wcześniej smarujemy formę tłuszczem).
5. Całą powierzchnię ciasta nakłuć widelcem.
6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniu przez około 12-15 minut.
7. Szynkę pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce ze średnimi oczkami, pory pokroić na plasterki.
8. W misce wymieszać połowę szynki, śmietanę, jajka, ser, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową
9. Na upieczony spód wylać masę, przykryć plasterkami pora oraz resztą szynki. Piec kolejne 30 minut.
Smacznego!
Alejakobiet.pl