Strona główna Aktualności Kolorowe koktajle, czyli domowe sposoby na urozmaicenie diety

Kolorowe koktajle, czyli domowe sposoby na urozmaicenie diety

przez admin

Bomba witaminowa, szerokie zastosowanie od metod przemycania warzyw w diecie najmłodszych, przez wzbogacanie diety sportowców, aż po żywienie kobiet ciężarnych. O czym mowa? 

Aktualnie wszelkiego rodzaju koktajle i smoothie stały się tak popularne, że możemy je kupić w wersji gotowej nie tylko w restauracjach i marketach, ale nawet w wakacyjnych budkach z lodami. Ile mają wspólnego ze zdrowym żywieniem?

Rzeczywiście domowe koktajle mogą być bardzo dobrym pomysłem na wzbogacanie i urozmaicanie diety dzieci najważniejsze, żeby temat atrakcyjnie przedstawić radzi Małgorzata Pomykała z Centrum dietetyki Stosowanej w Giżycku.

Maluchy niechętnie jedzą warzywa, więc możemy zaproponować im różne wersje kolorystyczne:

  • pomarańczową, na bazie marchewki, z dodatkiem cytrusów,
  • fioletową, na bazie czarnych jagód, z dodatkiem buraka,
  • żółtą z bananem i dodatkiem selera naciowego,
  • zieloną z truskawkami i szpinakiem.

Przygotowując koktajle, warto wziąć pod uwagę sezonowość produktów lub korzystać z mrożonek bogatych w składniki odżywcze. W przypadku sportowców dobrze w koktajlu uwzględnić dodatkowe zapotrzebowanie energetyczne, dlatego przydatne będą płatki zbożowe, nasiona, pestki, orzechy i masło orzechowe. W zależności od potrzeb sportowca do koktajlu można dodać odżywkę białkową lub białkowo-węglowodanową.

Koktajle znalazły również zastosowanie w żywieniu przyszłych mam, jako alternatywa dla drugiego śniadania czy przekąska, głównie ze względu na dodatek zielonych warzyw liściastych, stanowiących źródło kwasu foliowego (np. szpinak, jarmuż). Koktajle owocowo-warzywne sprawdzają się też w żywieniu osób chorych, osłabionych, z małym apatytem, ponieważ umożliwiają podaż gęstego kalorycznie posiłku w stosunkowo niewielkiej objętości.

Ponadto koktajle zyskały dużą popularność wśród osób odchudzających się. I rzeczywiście przy zachowaniu odpowiedniego doboru produktów i odpowiedniej ilości mogą stanowić urozmaicenie diety redukcyjnej.

Ale czy należy je uwzględniać w jadłospisie za wszelką cenę, nawet jeśli osoba odchudzająca się preferuje pokarmy stałe i nie odpowiada jej płynna konsystencja śniadania? Niekoniecznie.

Kanapka na śniadanie w diecie redukcyjnej może być równie dobrym, a nawet lepszym wyborem.

Kanapka z mozzarellą i szynką parmeńską (409 kcal):

  • Mała grahamka (ok. 60g)
  • Pół kulki sera mozzarella (ok. 60g)
  • Plaster szynki parmeńskiej (ok. 15g)
  • Mała łyżeczka czerwonego sosu pesto (10g)
  • Sałata lub dowolne kiełki
  • Pomidor

Zielony koktajl bananowo-truskawkowo-orzechowy (553 kcal):

  • Szklanka mleka 3, 2% tłuszczu (250ml)
  • Banan (ok. 120g)
  • Garść truskawek (ok. 70g)
  • Garść szpinaku (ok. 25g)
  • Łyżka miodu (ok. 20g)
  • Łyżka masła orzechowego (ok. 30g)

Powyższy przykład pokazuje, że koktajl, który pozornie może nam się wydawać bardziej dietetyczny niż kanapka, może mieć więcej kalorii.

Oczywiście koktajl można przygotować w wersji bardziej odchudzonej, wykluczając lub zmniejszając ilość najbardziej kalorycznych składników, w tym przypadku masła orzechowego i miodu. Jeśli koktajl ma mieć dietetyczny charakter warto też kontrolować ilość produktów węglowodanowych, takich jak np. płatki żytnie czy owsiane oraz produktów takich jak: pestki, nasiona chia, orzechy, awokado.

Kolejną sprawą, na którą warto zwrócić uwagę jest jakość gotowych koktajli i smoothie dostępnych w marketach, restauracjach i budkach z lodami. W przypadku gotowych koktajli kupowanych w sklepach sprawa jest dość prosta, bo aby upewnić się, że są przygotowane z warzyw i owoców, wystarczy przeczytać skład, który producent ma obowiązek umieścić na opakowaniu mówi ekspert z CDS i dodaje, że jeśli chodzi o koktajle zamawiane w restauracjach, dobrze jest sprawdzić, czy skład został przedstawiony w karcie lub zapytać kelnera szczególnie w przypadku osób z alergią, (np. na orzechy, które łatwo możemy w koktajlach znaleźć).

Najgorzej sprawa wygląda w przypadku koktajli, które wybieramy jako zdrowszą alternatywę lodów w budce. W rzeczywistości często są to desery na bazie rozpuszczonych lodów, natomiast jako smoothie możemy dostać mix zagęszczonych soków owocowych z ogromną ilością dodanego cukru. Może zatem lepiej wybrać gałkę tradycyjnych lodów i cieszyć się ich smakiem? Zdaniem specjalistów z koktajlami jest jak z innymi produktami spożywczymi trzeba zachować zdrowy rozsądek i umiar.

Jaki koktajl wybrać zależnie od potrzeb?

Dla dzieci witaminowy koktajl fioletowy: w szklance mleka zmiksować garść truskawek świeżych lub mrożonych, garść czarnych jagód świeżych lub mrożonych, pół ugotowanego buraka i płaską łyżeczkę miodu.

Dla sportowców energetyczny koktajl z kakao i daktylami:
w szklance mleka zmiksować banana, łyżkę kakao, 5 suszonych daktyli, łyżeczkę masła orzechowego i łyżkę płatków owsianych.

Dla kobiet w ciąży koktajl odżywczy ze szpinakiem:
w szklance kefiru zmiksować świeże lub mrożone owoce: garść malin, garść truskawek, garść borówek, garść czarnych jagód, pół banana, łyżkę pestek dyni, garść szpinaku i garść jarmużu (z jarmużu wyciąć twarde części, w razie potrzeby gęstość regulować wodą niegazowaną).

Dla osób odchudzających się sycący koktajl z bromeliną: w szklance jogurtu naturalnego zmiksować 2 plastry świeżego ananasa, 2 łodygi selera naciowego, garść czarnych jagód i łyżkę otrębów pszennych.

Smacznego!

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej