Klasyczne domowe przyjęcia, na których wszystko kręci się wokół suto zastawionego stołu, powoli odchodzą w zapomnienie, a ich miejsce zajmują nowoczesne domówki z bufetem lub szwedzkim stołem. Stawiając na takie rozwiązanie, trzeba jednak zapewnić swoim gościom smaczne i pożywne posiłki oraz komfort ich spożywania. Jedną z opcji doskonale sprawdzających się w takiej sytuacji są finger foods, czyli przekąski na jeden kęs, które można przygotować na wiele sposobów. Przedstawiamy najlepsze finger foods – przepisy możesz dowolnie modyfikować, w zależności od własnych preferencji smakowych!
Efektownie i wygodnie – finger foods z dipami
Jeśli chodzi o finger foods, przepisy wcale nie muszą być skomplikowane! Ich przygotowanie zajmuje od kilku do kilkunastu minut. Nowoczesne przyjęcie wymaga nowoczesnego podejścia, dlatego nie bój się odchodzić od schematów. Zwykle serwujesz sałatkę? Wypróbuj technikę dekonstrukcji dania i rozłóż ją na czynniki pierwsze – wykorzystaj te same składniki w inny sposób, np. przygotowując wygodne do zjedzenia koreczki. Pokrój w kostkę ogórek, pomidor, paprykę oraz ser feta i nabij je na wykałaczki. Na samej górze dodaj czarne lub zielone oliwki. W podobny sposób możesz przygotować także koreczki ze składników sałatki cezar – będziesz potrzebować podsmażonych na patelni lub podpieczonych w piekarniku grzanek, pokrojonego i podsmażonego fileta z kurczaka, liści sałaty rzymskiej oraz parmezanu. Choć ser ten w daniach występuje zwykle w postaci wiórków, dla wygodnego podania można wykorzystać niewielkie kostki produktu. W przypadku tego typu dań ważne są także dipy do przekąsek. Oprócz klasycznego majonezu czy keczupu możesz zaserwować dipy do przekąsek: własnej roboty sos czosnkowy, musztardowy lub inne, w których goście będą mogli maczać koreczki lub uzupełniać inne obecne na stole dania.
Dania na szybko i przekąski sylwestrowe – przepisy na ekspresowe przystawki!
Jeśli przygotowujesz przystawki imprezowe lub np. przekąski sylwestrowe, przepisy mogą zawierać bardziej sycące elementy. Prostą i pożywną przekąską, która sprawdzi się na domowym przyjęciu, są roladki z łososiem. Do ich przygotowania można wykorzystać placki tortilli, śmietankowy serek na kanapki, plastry wędzonego łososia oraz ulubione warzywa: oliwki, ogórek, paprykę, a także koperek, natkę pietruszki i ulubione świeże zioła. Wystarczy posmarować placek serkiem, wyłożyć na niego plastry łososia i pokrojone warzywa, a następnie zwinąć w rulon i pokroić na plasterki o grubości mniej więcej 1 centymetra. W takie roladki warto wbić wykałaczki, aby tortilla nie rozwijała się i by ułatwić gościom poczęstunek. Łosoś lub inne ryby mogą znaleźć się również na niewielkich kanapeczkach lub tostach – cienki kawałek chrupiącego pieczywa w towarzystwie sałaty, soczystej ryby i dodatku warzyw zaspokoi głód i usatysfakcjonuje nawet najbardziej wymagających gości. Staraj się wybierać składniki świeże i soczyste – dzięki temu przekąski będą doskonale się prezentować i smakować przez długi czas. Sprawdź nasze propozycje finger foods, przepisy te z pewnością zachwycą wszystkich.