Często szukamy sposobu na proste, szybkie, a jednocześnie efektowne i sycące danie. Rozwiązaniem tego dylematu może być zupa krem pod warunkiem, że główny składnik zupy będzie pożywny. Zupę krem można przygotować w mniej niż 30 minut, a dodając różne przyprawy nadamy jej indywidualnego charakteru.
Nasza propozycja to zupa krem z soczewicy z dodatkiem orientalnych przypraw oraz sera.
Przepis zawiera kilka przypraw m.in. kumin, czarnuszkę czy kolendrę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby do naszej propozycji dodać inne, bardziej tradycyjne przyprawy.
Zupa krem z soczewicy, którą proponujemy zawiera także ser żółty (rozpuszczony), a jak pewnie wiecie tłuszczę sycą (nie zawsze trzeba uważać na kalorie!).
Zupa krem z soczewicy z serem oraz przyprawami – przepis (składniki dla 4 osób)
Składniki:
- 400 g żółtej soczewicy
- 4 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 30g sera żółtego
- pół łyżeczki kuminu
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- pół łyżeczki kurkumy (opcjonalnie – można ją dodać zimą, gdy potrzebujemy rozgrzania)
- czarnuszka
- litr bulionu warzywnego lub jeśli nie mamy czasu go przygotowywać po prostu litr wody
- łyżka śmietany
- listki bazylii
- sól, pieprz (opcjonalnie, do smaku)
Przygotowanie:
Soczewicę opłukać i osączyć.
W sporym garnku rozgrzać masło.
Czosnek drobno posiekać i podsmażyć na maśle
Dodać soczewicę, zalać bulionem lub wodą, dodać przyprawy. Gotować około 20-25 minut. Około 5 minut przed końcem gotowania dodać do zupy rozpuszczony w oddzielnym naczyniu ( na małym ogniu) ser
Całość można dodatkowo zblendować.
Przyozdobić śmietaną i listkami bazylii.
Smacznego!
Alejakobiet.pl