Mówi się, że jest niezwykła. Czy tak faktycznie jest? Warto się tego dowiedzieć. Zielona herbata Sencha zaczyna zdobywać na popularności – nie tylko wśród fanów herbat, ale również wśród pozostałej części społeczności. Warto dowiedzieć się o niej nieco więcej, aby móc zrozumieć fenomen, który całkiem niedawno zaatakował polski rynek.
Sencha – popularny, japoński napój herbaciany
Sencha to zielona herbata, której przypisuje się zdrowotne właściwości. Nie jest to żaden przereklamowany mit, tylko fakt. W jej składzie znaleźć można bowiem wiele witamin i minerałów, które mają korzystny wpływ na ludzki organizm. Wiele osób przyznaje, że regularne spożywanie sprawiło, że zwiększyła się u nich odporność, czy też poprawiła się pamięć. Zielona herbata Sencha, dzięki swoim naturalnym składnikom, pomaga w oczyszczeniu toksyn z organizmu, opóźnia procesy starzenia. To ten zielony napój herbaciany niweluje oznaki stresu!
Dzięki swoim właściwościom zielona Sencha wspiera układ krwionośny, a nawet obniża ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Czy można się dziwić temu, że Japończycy tak mocno pokochali ten napój? Żadna inna herbata nie ma takich właściwości, jak jej zielona odmiana.
Ogólne informacje o Sencha
Skoro już wszyscy wiedzą, że jest to herbata, która wspiera zdrowie człowieka, to warto zdobyć na jej temat garść ogólnych informacji.
Warto zacząć od jej pochodzenia. Liście zbierane są na specjalnych plantacjach. Po ścięciu, liście muszą zostać poddane działaniu gorącej pary. Kolejny krok to wysuszenie ich gorącym powietrzem. Po tym procesie muszą one zostać natychmiast zwinięte. Dlaczego jest to takie ważne? Ponieważ pomaga to nadać im charakterystyczny kształt. Warto również dodać, że dzięki takim działaniom, liście mają intensywny, zielony kolor. Rzadko która herbata może się taką barwą „pochwalić”.
Zielona herbata Sencha powinna zostać zaparzona w odpowiedni sposób, aby mogła faktycznie zachować swoje prozdrowotne właściwości. Jak należy tego dokonać? Liście należy zalać wodą o temperaturze 60-80 stopni Celsjusza. Następnie należy odczekać od 1 do 3 minut. Im dłuższy czas oczekiwania, tym cały napar będzie bardziej intensywny w swoim smaku. Jest to ta naprawdę kwestia smaku u poszczególnych osób. Aczkolwiek, należy zdawać sobie sprawę z tego, że długo parzona zielona Sencha, wykazuje gorzkawy posmak, ale ma z kolei lepsze właściwości uspokajające.
Warto też wiedzieć, że jedna porcja liści może być zalewana dwa razy. Jeżeli czas parzenia był krótki, to liści można użyć nawet trzy razy.
Alejakobiet.pl