Nikogo nie trzeba przekonywać, że kawa jest jednym z najczęściej spotykanych napojów na całym świecie. Spożywana w odpowiednich ilościach i dobrze przygotowana esencja ma nie tylko właściwości pobudzające, ale także prozdrowotne. Stosunkowo niewiele osób słyszało jednak o kawie zielonej. Czym charakteryzuje się tego rodzaju napój? Czy warto zastąpić nim codzienną małą czarną? Dowiedz się więcej o tym specyficznym gatunku kawy i sprawdź, czy odpowiada Twoim wymaganiom.
Czym jest zielona kawa?
Kawa zielona pojawiła się na rynku już wiele lat temu, jednak jej popularność nadal nie jest porównywalna z tradycyjnymi ziarnami. Zainteresowanie klientów zdobywa przede wszystkim przez swoje korzystne dla zdrowia właściwości. Produkty tego typu zawierają kwas chlorogenowy, który nie występuje w klasycznych mieszankach.
Swój wyjątkowy kolor zielona kawa zawdzięcza specyficznemu procesowi przygotowania. W powszechnie dostępnych kompozycjach ziaren nie jest on widoczny, ponieważ znika w procesie palenia. Niepowtarzalny sposób produkcji sprawia, że kawy zielone nie należą do najtańszych. Trzeba jednak zaznaczyć, że są bardziej ekonomiczne w stosowaniu od klasycznych produktów.
Zielona kawa – gdzie kupić?
Jeszcze nie tak dawno dostępność produktów takich jak kawa zielona była mocno ograniczona. Obecnie można je kupić nawet w lokalnych supermarketach lub specjalnych sklepach ze zdrową żywnością. Opcją coraz częściej wybieraną przez klientów są też sklepy internetowe. Cafe Silesia oferuje szeroki wybór zarówno kaw, jak i przeróżnych akcesoriów do parzenia esencji.
Jak przygotować kawę zieloną?
Przed samym zakupem zielonej kawy warto wiedzieć, że jej smak znacznie różni się od tego, który można wyczuć w popularnych mieszankach. Ta wyjątkowa esencja, mimo wyczuwalnych nut goryczki i kwaskowatości, jest delikatniejsza niż tradycyjna mała czarna.
Na rynku można bez problemu dostać różnego rodzaju zaparzacze do kawy. Do przygotowania zielonych ziaren najlepiej wykorzystać french press lub Aeropress. Oczywiście należy je wcześniej zmielić przy użyciu młynka elektrycznego lub ręcznego. W sklepach dostępne są też wcześniej zmielone, gotowe do użycia produkty. Co ciekawe, zieloną kawę można parzyć nawet trzy razy, uzyskując różne walory smakowe.
Właściwości kawy zielonej – dlaczego warto jej spróbować?
Zainteresowanie zieloną kawą rośnie głównie ze względu na ciągle pojawiające się badania, które mówią o właściwościach prozdrowotnych tego produktu. Niepalone ziarna mogą stanowić doskonałe uzupełnienie jadłospisu. Do najważniejszych walorów zielonej kawy zalicza się przede wszystkim:
- usuwanie metali ciężkich z organizmu,
- wspomaganie procesu oczyszczania,
- działanie antynowotworowe,
- wzmacnianie wątroby,
- stymulację układu immunologicznego.
Właściwości wykazywane przez te wyjątkowe mieszanki ziaren sprawiają, że coraz więcej osób sięga po te produkty zamiast klasycznych opcji. Nie można oczywiście traktować zielonej kawy jako odpowiedzi na wszystkie schorzenia. Można jednak z pewnością stwierdzić, że wpływa ona korzystnie na funkcjonowanie organizmu.
Alejakobiet.pl