Poszukujesz nowych smaków, by urozmaicić swoje codzienne menu? Wypróbuj nasze dania z kozim serem.
Pieczone jabłka z bekonem i kozim serem
Składniki: 4 jabłka, 35 dag koziego sera, łyżka śmietany, łyżka masła, duża cebula, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 4 plastry boczku.
Sposób przyrządzenia: Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem i układamy w nim jabłka. W rondelku, na średnim ogniu, roztapiamy masło. Dodajemy do niego posiekaną cebulę i całość podgrzewamy przez około 2 minuty, aż cebula zrobi się miękka. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy śmietanę i trzymamy na ogniu jeszcze przez 2 minuty. Wyłączamy palnik i do mieszanki dodajemy kozi ser i mieszamy, aż ten połączy się z masłem i śmietaną. Powstałą mieszanką napełniamy jabłka. Każde jabłko posypujemy podsmażonym i pokruszonym boczkiem. Dodajemy trochę soli i pieprzu do smaku. Pieczemy przez 25-30 minut w 200 stopniach.
Tarta z pomidorami i kozim serem
Składniki: 125 g masła o temperaturze pokojowej, 250 g mąki pszennej, sól, pieprz, jajko, 2 łyżki zimnej wody, 2 duże pomidory, 120 g koziego sera, 2 szklanki poszatkowanej cebuli, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka świeżej bazylii.
Sposób przyrządzenia: Masło kroimy na małe kawałki. W dużej misce wyrabiamy mąkę z masłem, łyżeczką soli, jajkiem i 2 łyżkami wody. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na stolnicy lub kuchennym blacie. Ciastem wykładamy nasmarowaną tłuszczem formę do tarty. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut. W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulę. Układamy ją na upieczonym cieście, a następnie całość posypujemy połową pokruszonego sera. Na wierzch układamy pokrojone w plastry pomidory, a na wierzch resztę pokruszonego sera. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy bazylią, solą i pieprzem. Pieczemy jeszcze przez około 15 minut.
Grillowana cukinia z kozim serem i świeżymi ziołami
Składniki: 120 g miękkiego koziego sera, łyżeczka świeżej posiekanej bazylii, łyżeczka świeżego posiekanego tymianku, świeżo zmielony pieprz, 2 małe cukinie, oliwa z oliwek.
Sposób przyrządzenia: W niewielkiej miseczce mieszamy kozi ser, bazylię i tymianek. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Odcinamy końcówki cukinii, a następnie, za pomocą skrobaczki do warzyw, kroimy ją wzdłuż na plastry. Każdy plaster skrapiamy oliwą z oliwek, a następnie pieczemy je na patelni do grillowania. Cukinię smarujemy z jednej strony serem z ziołami i zwijamy w rulony.
Dip z koziego sera i bazylii
Składniki: szklanka koziego sera, 4 listki bazylii, 1/2 szklanki niskotłuszczowego majonezu, 1/2 szklanki niskotłuszczowej śmietany, łyżka soku z cytryny, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżki przyprawy włoskiej.
Sposób przyrządzenia: W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Przed podaniem odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki.
Makaron z kozim serem i pomidorami
Składniki: kilka pomidorków koktajlowych, 100 g miękkiego koziego sera, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka soli, 350 g makaronu fettuccini, 1/2 szklanki świeżej posiekanej bazylii.
Sposób przyrządzenia: Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W między czasie pomidory kroimy na połówki i mieszamy je w misce z kawałkami sera. Polewamy oliwą i posyp pieprzem. Do pomidorów i sera dodajemy ugotowany makaron. Całość doprawiamy solą i posypujemy listkami świeżej bazylii.
Dominika Górtowska