689
Mocno zakorzeniona w pop kulturze, zabroniona przez rodziców, a przede wszystkim charakterystyczna w smaku – taka właśnie jest Coca-Cola, której sprzedaż wynosi ponad 300 miliardów litrów rocznie!
Coca cola znana jest nam od dziecka. W końcu kto z nas nie marzył w upalny dzień o łyku słodkiego brunatnego napoju ze szklanej butelki o charakterystycznym designie? Coca-cola towarzyszy na do dziś, będąc doskonałym sposobem na ugaszenie pragnienia; świetnie sprawdza się podczas różnego rodzaju spotkań, tych bardziej oraz mniej oficjanych, a także używana jest jako składnik wielu drinków alkoholowych. Nie każdy również wie, że butelka Coca-coli była używana przez samego Andy’ego Warhola w swoich dziełach, a muzycy bluesowi wykorzystywali ją do gry na gitarze. Technika gry butelką zwana była sidle gitar bądź też bottleneck gitar.
Nic więc dziwnego, że dla tak znanego napoju zaczęto wymyślać coraz to rozmaitsze zastosowania, nie tylko w szeroko pojętch kulinariach, ale również w różnego rodzaju codziennych sytuacjach. Jak się okazało Cola doskonale usuwa rdzę i kamień, pomaga w dolegliwościach żołądkowych, a także świetnie czyści powierzchnie szklane.
Na tle takich możliwości wykorzystanie Coli w podczas gotowania zdaje się banalne, a jednak świetnie się sprawdza. Przekonajmy się, przyrządzając żeberka z Coca-Colą!
Potrzebne składniki:
- 1 opakowanie przyprawy do żeberek
- 1 kg żeberek
- 5 łyżek pikantnego keczupu
- 50 ml Coca-Coli
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Żeberka kroimy na paseczki z jedną kością, a keczup mieszamy z Coca-Colą. Taką miksturą smarujemy żeberka, a następnie posypujemy przyprawą do żeberek. Następnie, wkładamy żeberka do naczynia żaroodpornego, a te umieszczamy w piekarniku. Żeberka pieczemy przez około godzinę. Możemy je podać z ryżem lub ziemniakami i ogórkami kiszonymi lub sałatką coleslaw. Do takiego dania głównego obowiązkowym dodatkiem będzie szklanka Coca-Coli!
Coca-Cola i mięsa
Nie jest to jednak jedyny przepis, w którym Coca-Cola zda egzamin – stanowi ona doskonałą bazę dla wszelkich marynat do mięs. To oznacza, że warto o niej pamiętać podczas przygotowywania amerykańskiego barbecue, gdzie rozmaite mięsa są podstawą posiłku – np. karkówka, skrzydełka, czy wołowina. Inne przepisy na dania z Coca Colą i nie tylko znajdziesz na jednej z poniższych stron: http://www.winiary.pl/przepisy.aspx/3/dania-glowne oraz
Alejakobiet.pl