Andrzejki, znane także jako Jędrzejki lub Jędrzejówki, to wieczór przepowiedni, lania wosku, wróżenia z kart, fusów i obierek z jabłek. Według prastarych wierzeń nocy z 29 na 30 listopada towarzyszy tajemnicza aura, a wróżby, szczególnie te dotyczące miłości, mają magiczną moc. Jeszcze do niedawna wigilia świętego Andrzeja była świętem zarezerwowanym wyłącznie dla panien, które dzięki wróżbom mogły poznać imię przyszłego wybranka. Dziś wieczór Andrzejkowy jest świętem dla wszystkich – kobiet i mężczyzn, wolnych i zakochanych. To noc dobrej zabawy i hucznych przyjęć – również w domu.
Przez żołądek do serca…
Organizując imprezę Andrzejkową nie można zapomnieć o smacznych dodatkach, które urozmaicą magiczny wieczór. Wszak już nasze prababki wiedziały, że przez żołądek do serca… Pierwsze kulinarno-andrzejkowe skojarzenie to oczywiście przekąski. W tej roli doskonale sprawdzi się królowa przekąsek – hiszpańska oliwka, która łączy w sobie w sobie cztery smaki: słony, gorzki, słodki i kwaśny. Jej magiczne właściwości sprawiają, że łącząc ją z różnymi, czasami zaskakującymi składnikami, w jednej chwili zmienia się w wykwintne danie. Warto dodać Andrzejkowej zabawie gorącego, południowego charakteru i zaserwować kolorowe, zaskakujące przystawki z dodatkiem hiszpańskich oliwek.
Magiczna moc Hiszpańskiej Oliwki!
Hiszpańskie oliwki idealnie sprawdzają się na domowych przyjęciach. Zielone lub czarne, a może nadziewane? Wszystkie smakują wyśmienicie. W krajach basenu Morza Śródziemnego królują
w każdym domu i na każdym stole. Ich różnorodność i uniwersalność sprawiają, że każda impreza jest udana! Są niskokaloryczne – mają tylko 150 kcal na 100g oraz zawierają całe bogactwo wartości odżywczych. Są też bogate w witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminy C i E oraz związki mineralne – przede wszystkim fosfor, potas i żelazo. Jednocześnie są lekkostrawne. Niezwykłe połączenia smakowe, fascynujące aromaty i magiczne właściwości hiszpańskiej oliwki pobudzają zmysły i emocje, skłaniając do szalonej zabawy!
Hiszpańskie zielone oliwki z miodem, słodkim sokiem pomarańczowym i selerem
Składniki: hiszpańskie zielone oliwki, oliwa
z oliwek, miód, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, drobno posiekany seler, starta skórka limonki, odrobina soli morskiej.
Sposób przyrządzenia: W miseczce połącz oliwę z oliwek, miód, świeży sok z pomarańczy
i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pozostałe składniki i delikatnie połącz. Pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej, by wszystkie smaki dobrze się wymieszały.
Magiczne czekoladowe krążki z hiszpańskimi oliwkami
Składniki: pół tabliczki gorzkiej czekolady, 15 zielonych hiszpańskich oliwek, 1 łyżeczka różowego pieprzu.
Sposób przyrządzenia: hiszpańskie zielone oliwki pokrój w talarki. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Za pomocą łyżki rozłóż na papierze śniadaniowym małe krople czekolady. Na środku każdej porcji połóż kilka talarków oliwek i dodaj szczyptę pieprzu. Na wierzchu ostrożnie połóż kolejny arkusz papieru śniadaniowego i delikatnie przyciśnij, tak aby utworzyły się krążki. Tak przygotowaną całość włóż na kilka minut do zamrażarki, aby masa nabrała stałej konsystencji.
Sałatka z ciecierzycy, papryki i tuńczyka
w towarzystwie czarnych hiszpańskich oliwek
Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, 2 upieczone papryki, 16 hiszpańskich zielonych lub czarnych oliwek, 2 puszki tuńczyka w oliwie, dymka, oliwa z oliwek, ocet winny, sól i pieprz do smaku.
Sposób przyrządzenia: Pieczoną paprykę pokrój w paski, dymkę posiekaj w bardzo drobną kostkę. Włóż do salaterki posiekaną dymkę, paprykę, ciecierzycę, podzielone porcje tuńczyka oraz oliwki. Tak przygotowaną sałatkę polej dressingiem przyrządzonym z odrobiny oliwy, octu winnego, soli i pieprzu. Przed podaniem posyp majerankiem, oregano lub świeżą bazylią.
Imprezowe koreczki z dodatkiem hiszpańskich oliwek
Składniki: hiszpańskie oliwki zielone, czarne i Gordal, marynowane papryczki chilli, marynowane anchois, pomarańcza, tuńczyk, marynowana cebulka, oliwa z oliwek, czerwona cebula, czerwona papryka, chilli, patyczki.
Sposób przyrządzenia:
Wariant 1: na patyczki nadziej hiszpańskie zielone oliwki, marynowane papryczki, marynowane anchois, marynowane cebulki.
Wariant 2: na patyczki nadziej hiszpańskie czarne oliwki, plasterki pomarańczy, całość posmaruj oliwą z oliwek.
Wariant 3: na patyczki nadziej plasterki pieczonej i grillowanej papryki, kawałki białego tuńczyka, oliwki Gordal, czerwoną papryczkę i plasterek papryczki chilli.
Alejakobiet.pl