732
Sztuka nakrywania do stołu nie jest rzeczą łatwą. Dotyczy to całego nakrycia. Szczególnie problematyczne dla większości osób spodziewających się gości, jest dopasowanie odpowiednich kieliszków do serwowanych trunków. Podajemy zatem kilka wskazówek, które znacznie ułatwią odpowiednie przygotowanie biesiadnego stołu.
Kieliszki do wina
Każdy rodzaj wina posiada własną specyfikę czy temperaturę podawania itp. Także różne rodzaje wina wymagają odmiennych kieliszków, które powinny podkreślać i wydobywać największe zalety danego napoju.
Do win musujących i szampana kieliszki powinny być wysokie i smukłe, o kształcie zwężającym się ku górze. Wyposażone są w wysoką nóżkę, która ułatwia trzymanie szkła w taki sposób, aby nie ogrzewać zawartości (przecież szampany podawane są zawsze dobrze schłodzone).
Wina czerwone wymagają dużych kieliszków o krótkiej nóżce. Powinny nieznacznie zwężać się ku górze, aby kumulować aromat wypływający z wina. Kieliszki do wina białego i deserowego powinny posiadać ten sam kształt, jednakże mogą być nieco mniejsze.
Martini wymaga zupełnie innego kieliszka niż pozostałe wina – intensywny aromat sprawia, że powinno podawać się je w kieliszkach, w których czasza znacząco rozszerza się ku górze tak, aby aromat mógł swobodnie się ulatniać.
Kieliszki do alkoholi wysokoprocentowych
Wódkę można pić w niewielkich kieliszkach o pojemności od 30 do 60 ml postawionych na nóżce lub bez niej. Reguła jest taka: wódki kolorowe, czy smakowe należy podać w kieliszkach na nóżce, natomiast klasyczna czysta pasuje w każdym kieliszku.
Koniaki i brendy charakteryzują się szczególnym aromatem. Dlatego podawać je należy w pękatych kieliszkach o bardzo wąskich wlotach, które umożliwiają kumulowanie się aromatu.
Whisky natomiast pije się z charakterystycznych szklanek, wyposażonych w grube dno.
Jednym z najbardziej ulubionych przez kobiety rodzajów alkoholi są likiery. Do ich picia wykorzystywane są kieliszki swym kształtem przypominające kieliszki do wódki, jedynie nieco smuklejsze.
Alejakobiet.pl