679
Krewetki są cenione przez smakoszy na całym świecie. Coraz częściej goszczą też na polskich stołach. Złote krewetki i Krewetki tygrysie od FRoSTY zasmakują każdemu wielbicielowi owoców morza. A do tego są gotowe w kilka minut.
Na początek kilka faktów. Krewetki to skorupiaki, które występują w przybrzeżnych strefach mórz i oceanów na całym świecie. Krewetki ciepłowodne pochodzą zwykle z Pakistanu, Indii, Chin, Tajlandii, Malezji, Indonezji, Wietnamu oraz Bangladeszu. Krewetki zimnowodne są łowione u wybrzeży Norwegii, Islandii, Grenlandii, USA oraz Kanady. W porównaniu do krewetek występujących w ciepłych wodach wyróżnia je wyczuwalna w smaku słona nuta.
Krewetka krewetce nie równa. Krewetki pełnomorskie osiągają aż 39 cm długości! Tuż za nimi znajdują się popularne również w Polsce krewetki tygrysie. Największe okazy z tego rodzaju mają ok. 34 cm i są aż trzy razy większe od krewetek brązowych – najmniejszych przedstawicieli krewetkowego świata. W sumie pod popularną nazwą „krewetki” kryje się aż 300 gatunków tych pysznych skorupiaków.
Krewetki mają nieograniczone zastosowanie w kuchni. Nadają się do smażenia, gotowania, zapiekania i duszenia. Jeśli chcemy zaskoczyć smakiem, można je podać np. w mleku kokosowym doprawione świeżym imbirem oraz szczyptą curry. Jeżeli dbamy o linię
i preferujemy lekkie przekąski, FRoSTA poleca zieloną sałatkę, do której przygotowania – oprócz krewetek – potrzebny będzie świeży ogórek, zielona papryka, natka pietruszki, cytryna oraz jogurt naturalny. Możliwości podania krewetek jest naprawdę wiele i decyduje o tym wyłącznie nasza kulinarna wyobraźnia!
W ofercie FRoSTA znajdziemy dwie propozycje dla wielbicieli krewetek: Krewetki tygrysie i Złote krewetki. Zgodnie z polityką FRoSTY 100% naturalnego smaku! krewetki, podobnie jak pozostałe produkty, nie zawierają wzmacniaczy smaku (m.in. glutaminianu sodu), barwników ani aromatów.
Krewetki na zielono
Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla: 2 osób
Składniki:
- 1 opakowanie Krewetek tygrysich FRoSTY
- 1 świeży ogórek
- 1 zielona papryka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- pół pęczka natki pietruszki
- pół cytryny
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- sos tabasco
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Ogórka obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Paprykę pokrój w kostkę. Zalej sokiem z cytryny i wstaw do lodówki. Połącz jogurt, majonez i ketchup, przypraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj, po czym dodaj 10 kropli tabasco i ponownie wszystko wymieszaj. Krewetki wsyp do salaterki, dodaj ogórki i paprykę (odcedzone wcześniej z soku cytrynowego). Wszystko posyp drobno posiekaną natką pietruszki, zalej sosem, dobrze wymieszaj i odstaw na chwilę do lodówki.
Sałatka jest tak świeża i bogata w smaku, że możesz ją podawać jedynie z chrupiącą bagietką. Smacznego!
Alejakobiet.pl