576
Lipiec rozgościł się w naszym kalendarzu już na dobre, a w promieniach letniego słońca dojrzewają kolejne polskie owoce. Każdy chętnie zrobi sobie przekąskę ze świeżo zerwanych malin, truskawek czy czereśni, ale czy wiedzieliście, że możliwe jest złożenie z owoców menu na cały dzień?
Śniadanie na krzaczku
Czas na pierwszy posiłek po przebudzeniu, dający energię napędzającą nas przez resztę dnia. Doskonale sprawdza się w tej roli porcja ulubionych owoców z jogurtem lub w formie kolorowej sałatki. Warto również przygotować sobie owocowy koktajl – to prawdziwa bomba witaminowa, która pozwoli nam w pozytywnym nastroju przetrwać nawet najgorsze upały. Dobrym pomysłem jest też dodanie owoców i miodu do owsianki.
Obiad i lunch prosto z drzewa
Pewnie każda z nas pamięta z dzieciństwa smak owocowych zup, które dzisiaj wydają się nieco rzadziej gościć w naszym menu. A przecież mogą być doskonałą odmianą monotonnej diety! Pomysłów jest mnóstwo. Możesz wykorzystać każdy rodzaj owoców (nawet suszone) i doprawić je aromatycznymi przyprawami: cynamonem, wanilią, goździkami… Jeśli nie jesteś w nastroju do eksperymentów, kilka naprawdę smacznych inspiracji znajdziesz na https://zakochanewzupach.pl/tag/owocowa/. Co z drugim daniem? Może ryż z jabłkami albo owoce z makaronem? Słyszałaś kiedyś o owocowej zapiekance? Do naleśników dżemy dodawaj w zimie – teraz jest czas na świeże truskawki, jagody i morele! Przygotowanie obiadu z owoców to najlepszy sposób na posiłek pożywny, a jednocześnie lekki i zdrowy.
Deser na świeżo
Po poobiedniej sjeście czas na odrobinę ćwiczeń w ogrodzie. Przy owocowych krzewach – skłony, nagradzane oczywiście zrywaną za każdym razem słodką przekąską. Potem czas na rozciąganie, by sięgnąć po największą czereśnię lub schowaną głęboko w zielonym gąszczu malinę. Po kilkunastu minutach takiej aktywności udało nam się osiągnąć niemożliwe – zjeść słodki deser i jednocześnie spalić kalorie!
Kolacja
Ostatni punkt owocowego menu. Mamy oczywiście do wyboru cały arsenał owocowych ciast, których zapach wspominamy później w zimowe wieczory. Na mniejszy apetyt przyrządź sobie porcję owocowego musu lub doskonale orzeźwiający w parny wieczór chłodnik. Czy nie jest już zbyt słodko? Być może posmakują ci owoce w wytrawnym wydaniu – brzoskwinie i gruszki potrafią zaskoczyć fuzją smaków w połączeniu z rozmaitymi serami lub w towarzystwie mięs.
Alejakobiet.pl