794
Kuchnia śródziemnomorska słynie z bogactwa smaków i aromatów oraz starannie dobranych składników, którym zawdzięcza swoje wyjątkowe walory. Tej jesieni wprowadź do swojej kuchni pełne słońca potrawy z ciepłych regionów Morza Śródziemnego! Z dodatkiem produktów z Piątnicy mogą smakować jeszcze lepiej.
Śródziemnomorska kuchnia to mieszanka smaków i zapachów wielu słonecznych regionów basenu Morza Śródziemnego. Można w niej dostrzec wpływy różnorodnych kuchni, m.in. greckiej, hiszpańskiej, francuskiej czy włoskiej a także z państw arabskich oraz Turcji. To przenikanie się kultur daje niezwykłe efekty w postaci lekkich, wyrazistych potraw oraz bogactwa składników.
Charakterystyczny składnik kuchni śródziemnomorskiej, kremowy ser Mascarpone, wniesie do dań prawdziwie włoski akcent. Ten z Piątnicy przyrządzany jest zgodnie z tradycyjną metodą ze śmietanki. Wyróżnia się gładką, aksamitną konsystencją oraz naturalnym, śmietankowym smakiem. Łączy w sobie najlepsze cechy sera, masła i śmietany. Z taką bazą dania po prostu nie mogą się nie udać!
Spaghetti alla carbonara
Potrzebujesz:
- 250 g Mascarpone z Piątnicy
- 100 g wędzonego boczku
- 300 g makaronu spaghetti
- 3 jajka
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Utrzeć 2 całe jajka i jedno żółtko. Do sera Mascarpone dodawać powoli masę jajeczną, ciągle mieszając – utrzeć na gładką masę. Dodać parmezan. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni, aż stanie się chrupiący. Ugotowany, gorący makaron spaghetti przełożyć na patelnię z boczkiem, następnie dodać utartą masę z Mascarpone. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką – zestawić z ognia. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Alejakobiet.pl