1,2K
Picie herbaty jest dla większości osób codzienny rytuałem niezależnie od tego czy pijemy liściasty napar dla zdrowia czy dla dla przyjemności. Przyjemności oczywiście dostarcza smak, a zdrowia składniki, które są charakterystyczne dla poszczególnych rodzajów herbat.
Jeśli chcemy, aby skład naszej herbaty był jak najbardziej zbliżony do naturalnego pijmy herbatę zieloną lub białą (te herbaty nie są poddawane procesowi fermentacji). Te herbaty mają najwięcej polifenoli, czyli związków korzystnie wpływający na nasz organizm – ich działanie rozciąga się od detoksykacji, poprzez korzystne działanie na układ krążenia aż po działanie zmniejszające ryzyko zachorowania na nowotwory.
Ważne: do przygotowania białej i zielonej herbaty nie używamy wrzątku, tylko wody w temparaturze od 60 do 80 stopni. Nie ma przeciwwskazań, aby używać liści białej i zielonej herbaty do kilkukrotnego przygotowania naparu – bez utraty na jakości!
W przypadku czarnej herbaty listki są poddawana fermentacji. Dzięki temu uzyskiwany jest smak i aromat lubiany przez tak wiele osób. Warto wiedzieć, że jeśli pijemy czarną herbatę dla pobudzenia, to jest to dobry wybór. Napary z czarnej herbaty zawierają około 3 razy więcej substancji pobudzającej (teiny) niż napary z zielonej herbaty.
Grażyna Kowalik