644
Przeziębienie, problemy trawienne, niska odporność… Wiele powszechnie występujących problemów zdrowotnych nie stanowi dla nas poważnego zagrożenia, choć jednocześnie potrafi poważnie uprzykrzyć nam życie. Dlatego warto wziąć sprawy w swoje ręce i samodzielnie zadbać o zdrowie swoje i najbliższych – wykorzystując dobroczynne właściwości ziół oraz innych produktów roślinnych.
Pomoc w przeziębieniu
Przeziębienie, czyli infekcja górnych dróg oddechowych, dopada nas nawet kilka razy w roku. Dlatego każda z nas powinna mieć w apteczce zioła, które pomogą zwalczyć uporczywy ból gardła i kaszel. W łagodzeniu stanów zapalnych wywołanych np. zapaleniem gardła pomocny będzie tymianek – dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym pomaga w zwalczaniu drobnoustrojów oraz ułatwia rozrzedzanie wydzieliny w gardle. Z kolei podbiał wykazuje działanie ściągające i łagodzące, doskonale radząc sobie z uciążliwym kaszlem. Kolejnym ważnym ziołem jest szałwia. Dzięki flawonoidom, olejkom eterycznym oraz witaminom PP, A, C i B1 działa odkażająco, przeciwzapalnie i łagodząco. Wystarczy jedną łyżkę liści szałwii zalać szklanką wrzątku, przecedzić i odstawić do wystygnięcia. Ziołowym naparem należy płukać gardło kilka razy dziennie. Jeżeli szukamy wygodnego i szybko działającego sposobu na ból gardła, możemy sięgnąć po bazujące na wyciągach ziołowych pastylki do ssania (np. Tymianek i Podbiał). Przeziębieniu często towarzyszy katar – najpierw wodnisty i cieknący, później gęsty i utrudniający oddychanie. Dlatego warto mieć w zanadrzu także olejek eukaliptusowy, który pomoże udrożnić nos.
Rzepik nie tylko na problemy trawienne
Rzepik pospolity nazywany był niegdyś „wątrobowym zielem”. Stosowany jest głównie w leczeniu chorób układu trawiennego. Okazuje się, że ma również bardzo pozytywne działanie na skórę i błonę śluzową gardła. Rzepik wpływa na wzmocnienie śluzówki, poprawę krążenia krwi i łagodzenie stanu zapalnego. Dwie łyżki zioła należy zalać jedną szklanką wody i gotować przez kilka minut, nie doprowadzając do wrzenia. Rzepik zawiera nie tylko olejki eteryczne, ale też garbniki i flawonoidy. Nieocenioną pomocą przy problemach trawiennych będzie herbatka z mięty o specyficznym, orzeźwiającym smaku, a także napar z lipy, łagodzący dolegliwości związane ze zgagą.
Jak poprawić odporność organizmu?
Przyczyną częstego „łapania” różnych infekcji mogą być nieprawidłowości w diecie. Na przeziębienia narażone są zwłaszcza osoby o niskim poziomie witaminy C. W naszym jadłospisie, nie tylko w okresach wzmożonego ryzyka zachorowań na przeziębienie i grypę, nie powinno zabraknąć pomarańczy, grejpfrutów, czerwonej papryki, moreli, szpinaku oraz soków z czarnej porzeczki i malin. Podczas domowej kuracji nie można oczywiście zapomnieć o niezastąpionym soku z cytryny, który może z pewnością zastąpić najlepsze syropy i tabletki. Naszą odporność pomoże wzmocnić także czosnek, syrop z czarnego bzu, kiełki czy napar z imbiru.
Każda kobieta stara się dbać na co dzień o zdrowie swoje oraz swoich najbliższych. Doskonałym sprzymierzeńcem w tej walce okazują się bezpieczne, naturalne produkty roślinne w postaci ziół, warzyw oraz pełnych witamin owoców.
Alejakobiet.pl