Prawdziwe święta Wielkanocne ciężko wyobrazić sobie bez kilku ciast i potraw. My postanowiliśmy zadośćuczynić tradycji prezentując dwa przepisy na tradycyjne dania wielkanocne – jednak nasza przekorna natura spowodowała, że proponujemy Wam również dwa nieortodoksyjne receptury na wielkanocne pyszności. Smacznego!
Babka – Autor przepisu Piotr Kucharski
Składniki:
2 szklanki mški pszennej
0,5 szklanki otrębów owsianych
200 g masła
1 szklanka cukru
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka rozdzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywnš pianę. Dalej ubijajšc, dodać żółtka. Makę wymieszać z otrębami i proszkiem do pieczenia. Roztopić masło. Masę jajeczną wymieszać z mąką, a następnie dodać roztopione masło i wszystko delikatnie wymieszać. Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 45 minut. Babkę wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Żurek staropolski – Autor przepisu Robert Muzyczka
Składniki:
– kości wędzone od schabu – 1/2 kg
– marchew – 1 średnia szt.
– seler – 1/2 średniej szt.
– woda – ok. 2,5l
– liść laurowy – 3 szt.
– ziele angielskie – 5-6 ziarnek
– gotowy zakwas na żurek – 1 butelka ok. 350ml
– śmietana kwaśna 18% – 300ml
– sól, pieprz do smaku
– czosnek – 3 ząbki
– biała kiełbasa surowa – 1/2 kg
– jajka ugotowane na twardo
– Międzybrodzki Makaron kolanka – 250g
Wykonanie:
1. Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość należy posolić i gotować, do momentu gdy mięso przy kości będzie miękkie.
2. Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso, następnie kroimy i ponownie dodajemy do naszego wywaru. Żurek łączymy ze śmietaną, hartujemy i dodajemy do całości.
3. Białą kiełbasę musimy podsmażyć na patelni na złoty kolor, po czym przykryć ją pokrywą i poddusić. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty czosnek.
4. Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i makaronem kolanka.
Zupa chrzanowa – Autor przepisu Robert Muzyczka
Składniki:
– kości wędzone od schabu 1 kg
– marchew 1 średnia szt.
– seler 1 średniej szt.
– woda 2,5 l
– liść laurowy 3 szt.
– ziele angielskie 5-6 ziarnek
– chrzan 1 mały słoiczek
– śmietana kwaśna 18% 300 ml
– mąka 1 łyżka
– sól, pieprz do smaku
– czosnek 3 ząbki
– biała kiełbasa surowa 1 kg
– jajko ugotowane na twardo
Wykonanie:
Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę połączoną z mąką. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut. Następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Makaronowe wstążki z białą kiełbasą w sosie chrzanowym – Autor przepisu Robert Muzyczka
Składniki:
– 250g makaronui wstążki
– 250g surowej białej kiełbasy
– 2 łyżki oleju
– 3 łyżki tartego chrzanu
– 300 ml słodkiej śmietany 18%
– sól, cukier do smaku
– 3 jajka ugotowane na twardo
– natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy go i odcedzamy.
2. Podsmażamy białą kiełbasę na złoty kolor. Dodajemy odrobinę wody, przykrywamy
pokrywką i podduszamy 10 minut.
3. Śmietanę łączymy z chrzanem. W następnej kolejności doprawiamy solą i odrobiną cukru.
Doprowadzamy do wrzenia.
4. Makaron wykładamy na talerz. Całość polewamy sosem. Na wierzch kładziemy pokrojoną w grube
plasterki białą kiełbasę i jajko pokrojone w cząstki.
5. Danie dekorujemy listkami natki pietruszki.